25 August 2012

Kerosakan Jika Komputer Ditutup Tanpa ShutDownKomputer aku dah berapa kali terpadam tanpa shutdown yang betul. Kadang-kadang disebabkan blackout dan kadang-kadang aku terlanggar extension pastu unplug dengan sendiri. Jika benda ni berlaku selalu, sangat tidak sihat untuk komputer. Mungkin tak lama lagik akan rosak. So di sini ada beberapa kesan daripada tutup komputer dengan cara mengejut atau salah.
1) Kehilangan Data Pada Registry
Semasa komputer dalam proses pengendalian atau masih beroperasi, komputer akan mendaftar atau registry komponen komputer yang tersedia ada atau pun applikasi yang telah digunakan, ini akan mengakibatkan komponen atau aplikasi tidak dapat disimpan pada registry, ia akan mengakibatkan sistem recovery tidak berfungsi sebaiknya.


2) Mengurang Jangka Hayat Komponen Komputer
Semasa komputer di shutdown unit pemprosesan atau pun processor memberi arahan kepada bios untuk memberhentikan segala kerja komponen yang terdapat. Ia juga mengawal arus keluar masuk pada komponen dan jika anda mematikan komputer dengan arus tidak betul lama kelamaan komponen anda akan cepat rosak.
3) Processor Akan Mudah Rosak
Semasa shutdown bios akan memainkan peranan penting bagi mematikan fan cooller pada processor, jika ianya dimatikan secara mengejut maka tersentak processor. Memory mudah rosak dimana semasa shutdown sistem memory atau cache akan dikosongkan, ianya akan mengakibatkan kerosakan pada memory.
4) Hard Disk Rosak
Jika sistem operasi tidak ditutup secara shutdown dan betul mengikut langkah, makan berkemungkinan cakera yang terdapat pada hard disk mudah rosak, kerana bekalan arus terdapat dimatikan secara mengejut, head atau kepala hard disk akan cepat rosak.


#Jagalah komputer anda dari sekarang kalau tak nak rosak cepat..

Kredit: lanuninternet.com

6 comments:

 1. huhu.. laptop lyla slalu trtutup dgn x betul..

  ReplyDelete
 2. kena jaga ar pasni terutama bateri sbb kalau cepat kong bateri.kalo boleh bateri tu guna 2-3 kali je seminggu.hari lain guna direct power supply..hehe

  ReplyDelete
 3. aiyak! kalau komputer hang terus saya switch off. hehe

  ReplyDelete
 4. kalo boleh try shutdown ikut "button on" tu masa hang.sesetengah komputer dah setting camtu atau boleh setting sendiri.maybe elok sikit ar kot kalo shutdown camtu drpd switch off mengejut..haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau la komputer ni boleh cakap, dah lama dah kena maki ni. hik3

   p/s : a ah belah jerantut, tau tak ulu cheka?

   Delete
  2. biasa dengar name tuh tp x prnah pegi lagik. jln nak ke jengka kan?

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...